Jdi na obsah Jdi na menu
 


Papoušek noční - svatý grál ornitologů

17. 9. 2017

 

Papoušek noční (Pezoporus occidentalis) byl považován za vyhynulého australského papouška, a to od roku 1979. Píle ornitologů však přinesla výsledky a podařilo se objevit a prokázat existenci jeho populace v australském vnitrozemí. Mezi vyhynulými či vyhynutím ohroženými obratlovci jsou často tvorové výjimečných vlastností nebo nečekaného způsobu života. A tak je to i s papouškem nočním, který nejenže žije v noci, ale navíc je to druh, který se pohybuje výhradně po zemi. Jako zemní hnízdič je proto velmi ohrožen přirozenými predátory, ale i těmi zavlečenými člověkem a ohrožujícími místní faunu a flóru. Zdecimovat jeho populaci v australské buši může třeba jen pár zdivočelých koček domácích.

 Aktuální informace a reportáž o papouškovi nočním

 

pezoporus_occidentalis.jpg

Papoušek noční © Wikipedie 

 

Podobně silně jsou ohroženi také naši zemní hnízdiči mezi polními ptáky, jako je koroptev, křepelka, chocholouš nebo třeba čejka. Hnízda s vajíčky predují kupříkladu vrány, ježci a prase divoké. Faktorů, které je ohrožují, je ale více. Všemi se zabýváme, ale bez vaší pomoci se nám to samotným nemůže povést. Proto jsme přišli s řešením, do kterého se může zapojit prakticky každý - dárcovská kampaň Adoptuj koroptev, která pomáhá obnovovat krajinu i navracet ohroženou koroptev polní do volné přírody. Ta je vlajkovým druhem, který dokáže připravit podmínky také pro záchranu ostatních zemních hnízdičů v zemědělské krajině.

 

Petr REJZEK

statutární zástupce projektu

ZDROJE:

Český rozhlas Radiožurnál

Wikipedie - otevřená encyklopedie

Ararauna - o papoušcích, jejich chovu a legislativě

 

banner-adopce.png

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář